Vlooien kunnen wormen overbrengen
De cyclus van de vlo en hoe te
onderbreken

Het kammen en het borstelen van uw hond niet alleen goed is voor de vacht van de hond.

Natuurlijk is het kammen en borstelen van de vacht heel belangrijk voor het verwijderen van klitten en dode haren, maar het is ook een moment voor u en uw hond alleen.

Eigenlijk is het steeds weer een goede dominantietraining. U beslist n.l. dat er gekamd word en u zegt dat hij of zij moet blijven staan of zitten of liggen tijdens het kammen.

Ook is het een prima moment voor een controle van de huid. Nu kunt u eens rustig kijken of er vreemde plekjes of schilvers op de huid zitten.

U komt tijdens het kammen eventuele teken of vlooien tegen. En tevens is kammen en borstelen prima voor de bloeddoorstroming van de huid.

Vlooien vaak wormen overbrengen.

Als uw hond vlooien heeft dan kunt u naast een vlooienbehandeling uw hond beter ook even ontwormen. Dit kunt u een paar dagen na de vlooienbestrijding doen.

Waarom?
Hierom! Vlooienlarves eten wormeneitjes en die eitjes blijven ook in de volwassen vlo zitten. Als uw hond last heeft van jeuk door een vlo en hij bijt zich in de vacht dan is het goed mogelijk dat de hond die vlo vangt en opeet. U raad het al, de worm heeft weer een lichaam gevonden om zich in te ontwikkelen.

Waarom de wormenbehandeling een paar dagen na de vlooienbehandeling? Omdat er anders wel erg veel bestrijdingsmiddelen in een keer gebruikt worden.

Vlooieneitjes wel anderhalf jaar goed kunnen blijven.

Vlooieneitjes zijn net pingpong balletjes. De vlo legt eitjes en ze stuiteren zo van de hond af uw huis, de hondenmand maar ook uw auto in. De eitjes blijven dus niet op uw hond liggen maar vallen er meteen af.

Het is dus erg belangrijk dat u uw huis eerst helemaal goed stofzuigt en dan met omgevingspray behandeld. Maar ook de auto, als uw hond tenminste ook soms meegaat in de auto.
Spuit de spray goed onder matjes,plinten tafel en stoelpoten, daar rollen de eitjes namelijk het liefst onder. Als ze daar eenmaal liggen en u behandeld alleen de hond en niet uw huis, zullen ze blijven uitkomen. (vlooien dus).

De behandelde hond is voor deze vlooien niet interessant , maar uw benen zijn een welkome vervanger. Behandel uw hele huis, dus ook boven al komt de hond daar nooit. U neemt de eitjes mee aan schoenen en sokken.

Je oormijt bij de hond nog beter kunt bestrijden.

Als uw hond oormijt heeft is het van groot belang dit door de dierenarts te laten beoordelen en te laten behandelen. Meestal is dit een zalfje voor in de oren. Hierdoor gaan de meeste mijten dood , maar de mijten die deze behandeling overleven gaan in de omgeving van de oren zitten wachten tot u uitbehandeld bent. En als het oor schoon is wandelen ze zo weer terug.

Een tip van mij: Was uw hond een dag na de laatste behandeling met vlooienshampoo, en de laatste mijten zijn ook dood.

Klitten tussen de zooltjes erg pijnlijk zijn.

Bij honden met veel haar onder de poten komt het met grote regelmaat voor dat zich vuil en haar ophoopt tussen de zooltjes. Dit worden erg harde stukjes en voelen als een kiezelsteen in uw schoen. Controleer dus regelmatig de voetjes van uw hond , en als er een propje zit laat dit dan even verwijderen.
Doe dit niet zomaar zelf.

De hond heeft vliezen tussen de tenen waar u makkelijk in knipt. Laat uw trimmer u even leren hoe dit gedaan word en voortaan kunt u het gewoon zelf.